Zaterdag 1 juni 2019  zal het unieke Theater Concert “Pave the Way!”plaats vinden in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.  Het Theater Concert zal een ode brengen aan de geschiedenis van de Black American Gospel Music en zal u meenemen op een  muzikale reis door de ontstaansgeschiedenis van dit culturele erfgoed. 

Dit concert is o.l.v. Edith Casteleyn en  met medewerking van een professionele band onder leiding van Pat Winterdal, professionele dansers en het Thy Mention Gospel Choir, bestaande uit haar koren, Friendship Gospel Choir, Life Line Gospel Choir, Alive Gospel Choir en The Rainbow Gospel Singers.

Black American Gospel Music is ontstaan in de Verenigde Staten in de tijd van de slavernij. Veel tot slaaf gemaakten, die vanaf het begin van de 17e eeuw Amerika werden binnengebracht, kwamen in het diepe zuiden terecht. De negro-spirituals ontstonden  door vermenging van de Afrikaanse ritmes en spiritualiteit met het christelijk geloof. Het christelijk geloof mocht alleen in de Engelse taal beleden worden. Liederen waar de slaven al hun gevoelens van vreugde en verdriet, wanhoop, maar ook van hoop op een betere toekomst in kwijt konden. Regelmatig hadden deze liederen een verborgen boodschap die alleen voor de tot slaaf gemaakten te ontcijferen was. Black American Gospel Music heeft dus zijn wortels in die vroege negro-spirituals maar de ontwikkeling van Black American Gospel Music muziek heeft niet stilgestaan. Het heeft zich verweven met verschillende muziekstijlen uit de moderne Afro Amerikaanse muziek, zoals Jazz, Soul, R&B. Zelfs met klassiek muziek, zoals u op 1 juni 2019 kunt horen.

Wie is Edith Casteleyn?

Edith Casteleyn is een unieke koordirigent die meer dan 25 jaar geleden de authentieke Black American Gospel als eerste introduceerde in Nederland.  Zij is ermee in aanraking gekomen via de luchtmachtbasis van de Verenigde Staten in Soesterberg.  Ze heeft een indrukwekkende staat van dienst en heeft samengewerkt met bekende Black American Gospel artiesten zoals Richard Smallwood en John P. Kee. Zij heeft samen met haar koren over de jaren in verschillende landen en steden opgetreden.  Zij is een van de belangrijkste onderwerpen in het onderzoek van mevrouw Portia K. Maultsby, Ph. D, voorzitter, directeur en adjunct-hoogleraar Folklore en Ethnomusicologie aan de School of Music, African Studies and American Studies – University Indiana. Zij zal als enige “witte” dirigent een permanente expositie krijgen in het in 2020  te openen National Museum of African American Music in Nashville, Tennessee.

Kaarten te bestellen via www.mco.nl – 22.50 euro p.p. Aanvang concert 20.00 uur!